İç Mimaride Geleneksel Malzemeler: Taş

İç mimaride malzeme seçimi, bir mekanın karakterini belirler. Dekorasyonda eskiden beri kullanılan ve yıllar geçse de modası geçmeyen malzemeler vardır. Bu malzemeler doğru kullanıldığı takdirde mekana estetik katarken uzun ömürlü yapılarıyla da ön plana çıkarlar. Bu materyaller arasında cam, ahşap, taş ve metal bulunmaktadır.

Taş, hem çok fazla renk ve çeşit sunması hem de dayanıklılığı dolayısıyla eski çağlardan beri mimaride ve iç mimaride sıkça tercih sebebi olmuştur. Bu malzeme mutfaktan banyoya, zeminden duvara kadar mekanın her yerinde uygulanabilir. Zeminde en çok antre kısmında, duvarlarda şömine arkalarında veya odak noktalarında karşımıza çıkar.

Farklı dokular ve farklı renklerdeki taşlar değişik amaçlarla kullanılabilmektedir. Örneğin; granit taşı sağlamlığı nedeniyle zeminde ve mutfak tezgahlarında, mermer elegant görüntüsü nedeniyle duvar kaplamalarında ve banyo tezgahlarında, traverten pürüzlü dokusuyla dış mekanlarda, kireçtaşı özellikle tarihi bölgelerde duvar kaplamalarında uygulanabilir.

Taş uygulanma şekline göre mekanın tarzını değiştirebilir. Köy evlerinde uygulandığında rustik tarzı desteklerken minimal bir ofiste yalnızca bir duvara uygulanan taş kaplama modern atmosferi zenginleştirebilir. Bu doğal malzeme özellikle aydınlatmayla desteklendiğinde harika görüntüler ortaya çıkarır.

Previous
Previous

İç Mimaride Geleneksel Malzemeler: Metal

Next
Next

İç Mimaride Geleneksel Malzemeler: Ahşap