İç Mimaride Geleneksel Malzemeler: Ahşap

İç mimaride malzeme seçimi, bir mekanın karakterini belirler. Dekorasyonda eskiden beri kullanılan ve yıllar geçse de modası geçmeyen malzemeler vardır. Bu malzemeler doğru kullanıldığı takdirde mekana estetik katarken uzun ömürlü yapılarıyla da ön plana çıkarlar. Bu materyaller arasında cam, ahşap, taş ve metal bulunmaktadır.

Ahşap bu malzemeler arasında belki de en sık tercih edilen ve en çeşitlilerinden biridir. Kullanım alanı zeminden tavana dek uzanabilir ve sürdürülebilir bir malzeme olduğundan yıllarca formunu muhafaza edebilir.

Bu malzeme diğer geleneksel malzemeler gibi birçok materyale uyum sağlayabilir. Çeşitli ağaçlardan elde edilen çeşitli kaplamalar farklı amaçlarda kullanılacak yüzeylerde tercih edilebilir. Örneğin; kapı ve pencerelerde sedir, kızılçam, sarıçam gibi ağaçlar; OSB’lerde çam gibi yüksek kalite iğne yapraklı ağaçlar; ıslak zeminlerde tik uygulanabilir. Bu tarz kaplamalarda ağaçların kalitesi budak sayısı ve hareleri gibi çeşitli unsurlara dayanır ve kullanılacağı yere göre kalitesi ve kesim şekli belirlenir.

Her bir ahşabın eşsiz olması dolayısıyla otantik dokusu ve ortama kattığı sıcaklık ile birçok iç mimari stilde de atmosfere en çok katkı sağlayan malzemelerden biridir.

Previous
Previous

İç Mimaride Geleneksel Malzemeler: Taş

Next
Next

İç Mimaride Geleneksel Malzemeler: Cam