Mimari Gusto

İtalyanca’dan dilimize geçen “Gusto” sözcüğü, yapılan şeyden alınan zevki veya baskın bir ilgiyi ifade etmekte kullanılır. Mimari gusto terimi mimari zevki nitelerken zaman ve deneyimle ortaya çıkar ve bilgi-birikim gerektirir.

Herhangi bir konuda olabileceği gibi mimari gusto sahibi olmada da öncelik temel mimari bilgiler, sanat tarihi, tasarım kuramları gibi konular hakkında yeterli bilgi birikimine sahip olmaktır. Bu birikim üniversitede, kurslarda, sanat okullarında edinilebileceği gibi kişisel araştırmalar ile dergi, kitap, internet gibi kaynaklar kullanılarak da oluşturulabilir. Farklı stil ve uygulamalar incelenildikçe mimari gusto gelişir ve özelleşir. Dekorasyon aşamasında bizzat bulunarak teknik beceri kazanılabilir, güncel trendler takip edilip önceki deneyimlerle kompoze edilerek eşsiz projeler ortaya konabilir.

Mimari gusto, kültürel ve tarihsel bağlamlardan da ilham alarak, kişisel deneyimler ve çevresel etkenlerle bir araya gelerek benzersiz stilinizi öğrenme ve ifade etmede yardımcı olur. Teknolojinin ilerlemesi, yeni trendler, sürdürülebilirlik gibi kavramlar da mimari gustonun gelişimine katkıda bulunur.

Previous
Previous

İç Mimarlığın Sınırları

Next
Next

Bilgi Teknolojileri ve İç Mimarlık