İç Mimaride Geleneksel Malzemeler: Cam

İç mimaride malzeme seçimi, bir mekanın karakterini belirler. Dekorasyonda eskiden beri kullanılan ve yıllar geçse de modası geçmeyen malzemeler vardır. Bu malzemeler doğru kullanıldığı takdirde mekana estetik katarken uzun ömürlü yapılarıyla da ön plana çıkarlar. Bu materyaller arasında cam, ahşap, taş ve metal bulunmaktadır.

Bu geleneksel malzemelerden biri olan cam, günlük hayatta birçok yerde karşımıza çıkar. Modern mimaride camın hala kullanılıyor olma sebeplerinden bazıları; malzemeyi mekana uygun hale getirilebilecek teknolojinin bulunması, diğer materyallerle kolayca uyum sağlayabilmesi, hem ışık geçirmesi hem de güvenli sağlayabilmesidir (kurşun geçirmez camlar). Bu malzeme dayanıklılığının yanında bir de estetik bir görünüm oluşmasına yardımcı olur. İç mimaride kullanımında, özel tasarımlarda tercih edilerek çeşitli ışık oyunları ve yansımalar oluşturarak güzel bir atmosfer yaratılabilir.

Cam, ofis ortamlarında mekanları iletişimi tamamen kesmenden birbirinde ayırma konusunda doğru bir seçimdir. Ancak, mobilyada kullanırken dikkatli olmak gerekir. Cama dokunma hissiyatı genellikle çokça kullanacağımız bir yerde, örneğin masalarda tercih edilmez. Hızlıca soğuyan veya ısınan cam kullanıcıya değdiği noktalarda rahatsız edici olabilir. Nakliye, montaj ve taşıma konusunda da zorlayıcı bir malzemedir.

Geleneksel malzemelerin mimaride öteden beri kullanılması, birçok avantajının olmasından kaynaklanır. Bunlardan biri olan cam ise en çok kapı, pencere, ara bölme ve armatür gibi elemanlarda kullanılır.

Previous
Previous

İç Mimaride Geleneksel Malzemeler: Ahşap

Next
Next

Yaşam Kalitesi ve İş Hayatı