Ofislerde Biyofilik Tasarım

Biyofilik tasarım kavramının temelinde insanların doğaya geri dönme isteği bulunur. Bu kavram, doğadan uzaklaştıkça mutsuzlaştığımız fikrini destekler. Bu düşünceye göre hayatımızın her alanında doğal elemanları bulundurmak, doğru havalandırmayı sağlamak, doğal bir aydınlatma sistemi yaratmak, yani özümüze en yakın hale gelmek bizleri üretkenliğe ve yaratıcılığa teşvik eder.

Günümüzde vaktimizin çoğunluğu işyerlerinde geçmektedir. Bu sebeple, biyofilik tasarımın felsefesi en basit biçimde ofislerde yeşil alanlar oluşturularak pekiştirilebilir. Ancak yeşil mekanlar ofis ortamına uygun şekilde entegre edilmelidir. Masa üzerlerinde küçük veya orta boyutta saksılarla (Bonsai, kaktüs ve menekşe gibi), asma bitkilerle tavandan sarkıtılarak (Potos veya İngiliz sarmaşık gibi), dikey duvar bahçeleri ((Yasemin veya sarmaşık gibi) Farklı renk ve çeşitte dekorasyona uyumlu biçimde de uygulanabilir.) monte edilerek veya büyük bitki saksıları (Yuka veya kauçuk gibi) ile yeşil alanlar desteklenebilir.

Bu tarz yeşil alanlar bulundukları ortamı birçok yönden iyileştirir. Örneğin; çalışanların moral motivasyonunu yükseltir ve ortamın hava kalitesini arttırır. Özellikle kapalı alanı fazla ve penceresi az alanlarda ferahlık hissiyatı verebilir. Koridor gibi boş ve sıkıcı alanları canlandırabilir. Büyük ve yanlış yerde bulunan (büyük bir sütun gibi) veya saklanmak istenen bir ögeyi kamufle etmekte kullanılabilir. Ofis içerisinde doğal ışık kaynaklarıyla aydınlanan büyük pencereler veya ofisin arkasında ya da avlusunda bulunan alanlar ile yeşil alan birleştiğinde mükemmel birer dinlenme alanları oluşturabilir. Bitkiler aynı zamanda doğal ve hoş görünümlü bir separatör işlevi de görebilirken (özellikle açık ofislerde ortamı çeşitli fonksiyonlara bölerken) sesi emerek gürültüyü de engellemeye yardımcı olur.

Ofislerde biyofilik tasarım anlayışı uygulanırken hangi bitkinin nereye ne şekilde yerleştirileceğine karar vermede peyzaj mimarlarından profesyonel bir yardım almak en iyi sonuca ulaşma imkanı sunar.

Previous
Previous

Ofis Depolama Çözümleri

Next
Next

Ofiste Restorasyon